Legge nytt tak

Er det på tide å legge nytt tak?

Generelt sier vi at taket bør holde i minst 20 år. Du bør derfor begynne å ta høyde for dette når det nærmer seg 20-årsalder. Derimot er det ikke uvanlig at taket også holder i både 30 og 40 år. Spesielt godt vedlikeholdt takstein vil kunne vare lenge.

Man kan godt tenke at man vil legge nytt tak, for å kunne spare penger. Dette er noe vi fraråder, da man bør vite hva man driver med. Et dårlig lagt tak kan føre til lekkasje og ødeleggelser, og det kan bli langt mer kostnadsfullt enn om du lar fagfolk ta seg av jobben når du skal skifte tak. Din snekker i Røyken, Brasetvik Bygg, vil mer enn gjerne gi taket ditt nytt liv.

Legge nytt tak

Valg av tak

Det er to ting som gjelder når du skal skifte tak – smak og pris. Når det gjelder type tak kan du velge mellom ulike typer, og både pris og prosess for å legge det nye taket avhenger av type tak som velges. Les mer om de ulike typene nedenfor.

Takstein

Takstein kan fås i tegl og betong. Disse igjen kan ha ulike former, farger og behandlinger.

Velger du betongstein vil du ha et tak i minst 30 år. Når den tiden kommer, vil ikke steinen ha mistet mye av det estetiske. Da er det også svært viktig å sjekke at taket ikke lekker.

Skal du ha et tak som virkelig er solid og holdbart, bør du gå for tegl. Det er et kostbart tak, men til gjengjeld får du et tak som kan vare i 75 til 150 år. Du kan velge om du vil ha teglsteinen ubehandlet eller glasert.

Takpapp

Tapp er egentlig litt misvisende, og kan spores tilbake til tiden da de brukte tjærepapp. I dag produseres det av polymermodifisert bitumen og kraftige duker av glassfiber og polyesterfiber. Takpapp kommer på ruller som rulles ut over taket. Når dette er gjort må hjørner og skjøter sveises. Takpapp brukes fortrinnsvis på flate tak. Levetiden på takpapp er om lag 30 år.

Takshingel

Takshingel er takpapp, men i tillegg har det fått et lag med skiferstrø. Belegget blir formskåret, slik at det ligner på takstein, og du kan velge ulike farmer og former. Men naturlig nok er det mye lettere i vekt enn stein. Takshingel er enkelt å legge, og det er et langt rimeligere alternativ enn takstein. Et perfekt alternativ om du skal legge tak, men ikke har råd til takstein.

Takplater

Ønsker du et lettere alternativ til takstein, men som likevel ligner på takstein, kan du gå for takplater. Her er utvalget stort. Du kan få bølgete takplater, eller helt slette. Du kan i tillegg finne dem i mange farger og velge med eller uten strø. Levetiden regnes å være rundt 30 år.

Når det kommer til å legge nytt tak, er det naturlig nok ulik prosedyre for hvordan dette gjøres, alt etter hvilket tak du velger. Enkelte taktyper passer i tillegg bedre til noen hus, og før du vite hvilke forberedelser du bør gjøre.

Brasetvik Bygg AS tilbyr tømrer i Asker som kan hjelpe deg med ulike byggetekniske ting i forhold til taklegging, og vi er eksperter på å legge tak. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud. Vi vil gjerne gi deg gode råd, slik at du velger riktig. Deretter legger vi taket med våre kyndige hender.